Website van Gerjan & Tineke
Ik krijg nog wel eens de vraag: Hoe kun je een Raspberry PI een vast of wel een statisch (static ip-address) ip-adres geven?

Waarom is het eigenlijk nodig?:

Wel een Domoticz controller is het vaste punt in je home automation systeem. Een Domoticz controller die dus om de x- tijd een nieuw ip-adres krijgt is niet meer benaderbaar voor al je sensoren. Scripts draaien niet meer en je dashboard is niet zichtbaar om uit te lezen. We kunnen wel een rondje langs de senoren te maken maar dat is onbegonnen werk. Veronderstel dat het na 3 maanden weer gebeurt dan kun je weer de sensoren langs enz. Om dit te voorkomen lees je hieronder hoe een Raspberry Pi een vast ip-adres te geven.

Zelf gebruik meerder Raspberry PI's in mijn netwerk welke allemaal een vast ip-adres hebben en zo kan ik snel inloggen op het projectje wat ik per raspberry pi aan het uitvoeren ben.

Er zijn 2 manieren om dit uit te voeren per Raspberry PI of een ip-adress reserveren vanuit de router. Ik beschrijf hier vanuit de Raspberry PI.

Ik ga ervanuit dat je de raspberry pi voorzien hebt van een besturings systeem en de laatste updates gegeven hebt.

Een ssh bestandje gemaakt waarmee je met de inlognaam en wachtwoord in de console van de raspberry pi kunt komen.

Dus log in met behulp van je SSH tool op je raspberry pi in en open het dhcpcd.conf bestand met behulp van de nano editor:

sudo nano /etc/dhcpcd.conf

Voeg de onderstaande regels toe aan het bestand toe:

interface eth0
static routers=192.168.178.1
static ip_address=192.168.178.10/24
static domain_name_servers=192.168.178.1
static domain_search=192.168.178.1

Bovenstaande is gebaseerd op mijn eigen netwerk. Vul hier dan ook je eigen netwerk range in!

interface eth0 staat voor de fysieke netwerkaansluiting op de . Wil je de draadloze netwerk adapter een vast IP adres geven gebruik dan wlan0

static routers is je router/modem in je netwerk.

static ip_address is het IP adres (192.168.178.10) dat je wilt gebruiken gevolgd door het subnet masker, in dit voorbeeld staat /24 voor 255.255.255.0.

domain_name_servers is om een internet domein naam om te kunnen zetten naar een IP adres. DNS server is je router/modem of je provider of bv 8.8.8.8 verwijst naar de Google DNS server.

Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+X, Y en vervolgens ENTER.

sudo reboot om de vaste IP configuratie te activeren.

Klaar de Raspberry pi heeft een vast ip-adres!Vanuit de router klik hier


Beschrijving

Raspberry statisch ip-adres webpage.
Directe Links
Foto's and info are © E-Mail info at pa1gf.nl