Website van Gerjan & Tineke
In een ander artikel op deze website geef aan hoe je een Raspberry PI een vast of wel een statisch (static ip-address) ip-adres geven kan geven.

Hiervoor heb je best wat kennis van de OS van van de raspberry nodig. Eenvoudeige is het om vanuit je router een en ander te regelen.

Hoe kan je vanuit een Router een vast (staic ip-address) toekennen aan je netwerk componenten zoals bijvoorbeeld een Raspberry PI of een camera enz.

Waarom is het eigenlijk nodig?:

Neem een Domoticz controller dit is het vaste punt in je home automation systeem. Een Domoticz controller die dus om de x- tijd een nieuw ip-adres krijgt is niet meer benaderbaar voor al je sensoren. Scripts draaien niet meer en je dashboard is niet zichtbaar om uit te lezen.

Of een netwerk camera is ineens niet meer zichtbaar kortom een beetje stabiliteit op je netwerk geeft betrouwbaarder apparaten.

Ik beschrijf hier hoe je vanuit je router eenvoudig een vast (static ip-adress) kunt gaan toekennen.

Open een browser en typ het adres van je router in, bijvoorbeeld inmijn geval 192.168.178.1 Login en zoek in de instellingen de pagina met de dhcp-instellingen op bij mijn xs4all 7390 moden zit dat bij Home Network > Home Network Overview. En bij het Ziggo modem bij DHCP-instellingen.

Zoek het device op wat je een vast ip-adres wilt geven en open de eigenschappen van het device. Hier kun je een IPv4 address aangeven en zie je het MAC adres wat uniek is voor elk netwerk device.

Vul een IPv4 adres in welke je wilt gebruiken. Om het permanent te maken dien je een vinkje zetten bij:

Always assign this network device the same IPv4 address

Hiermee bind het device permanent aan je netwerk met hetzelfde ip-adres!

Simpel en snel te doen vooral als je geen diepgaande kennis van een Raspberry PI hebt!






Beschrijving

Vast (statisch) ip-adres via je router modem webpage.
Directe Links
Foto's and info are © E-Mail info at pa1gf.nl